Tots Sants és una festa dedicada al record dels avantpassats que se celebra el dia 1 de novembre i que està íntimament relacionada amb la festa celebrada el dia següent, la del Dia dels Morts o Dia de difunts, el 2 de novembre.

 

La creença tradicional és que l'1 de novembre, els vius visiten els morts i el 2 de novembre, els morts visiten els vius.

 

Aquesta festivitat és una de les més antigues en el món cristià ja que es remunta al segle VII i té el seu origen en un seriós problema que se li va plantejar  al papa Bonifaci IV:  existia en terres cristianes un temple pagà de tots els Déus, anomenat Panteó de Roma. El papa Bonifaci IV, en compte de fer-lo enderrocar com molts dels seus súbdits i ajudants li havien suggerit va decidir purificar-lo de nou i consagrar-lo en honor a la Verge i a tots els màrtirs cristians. També va decidir que cada 1 de novembre se celebrara una festa, una diada en el seu honor i en l'honor de tots els màrtirs i sants cristians que allà es veneraven. Va concloure que durant aquest dia es fera una missa en honor als morts i un peregrinatge al cementeri per fer una visita solemne als difunts.

 


 

 

TRADICIONS POPULARS RELACIONADES AMB LA FESTIVITAT DE TOTS SANTS

El culte als morts s'ha mantingut fins als nostres dies. Així, normalment es fa una missa en honor als morts i, després, es realitza una visita al cementeri per dur flors als difunts i arreglar la seua tomba.


Abans els padrins regalaven els panellets als seus fillols, de la mateixa manera que per Pasqua els donaven la mona.

 

Són propis d'aquest dia tres menjars especials: castanyes torrades, moniatos i un tipus de pastissets fets de variades maneres, que en molts llocs reben el nom de panellets. De panellets n'hi ha de moltes maneres: de coco, de xocolate, d'ametlla, de café, de pinyons, etc.

 

T'animes a fer-ne? Ací tens la recepta!


 

INGREDIENTS

 
* 250 gr. de farina d’ametlla
* 200 gr. de sucre
* ratlladura de llima
* 3 rovells d’ou i 1 clara d’ou (per a la massa)
* 50 gr. de pinyons
* 50 gr. de coco ratllat
* 50 gr. d’ametlla trossejada
* cacau en pols
* café soluble o unes gotes de café fet
* 2 clares d’ou (per arrebossar)
* 1 ou batut (per pintar)


PROCEDIMENT


Barrejar els rovells, la clara i el sucre fins a aconseguir una massa homogènia i esponjosa.


Afegir-hi poc a poc la farina d’ametlla i la ratlladura de llima fins que la massa ens quede consistent.


Dividim la massa en tantes porcions com tipus de panellets volguem fer.


En aquest cas  n’hem fet de cinc varietats: pinyons, coco, xocolate, ametlla i café.
També se’n poden fer de rovell cremat, de codonyat, de maduixa i tot el que la imaginació done per combinar…

 

Pinyons: formem boletes, les passem per la clara d’ou un poc batuda i les arrebossem amb els pinyons. La clara ajuda a que se’ns enganxen més facilment.


Ametlla: fem els mateixos passos que en els de pinyons però en comptes de boletes fem palets lleugerament arredonits.


Coco: Barregem la massa amb el coco. Fem boletes i amb els dits hi alcem una punta. (mirar la foto).


Xocolate: Barregem la massa amb cacau. Anem posant el cacau i tastant fins que ens quede al nostre gust. Si no es té cacau també es pot fer amb cola-cao però varia el sabor. Els donem la mateixa forma que als de coco.


Café: Es barreja la massa amb el café i de la mateixa manera que amb els de xocolate anem posant i tastant fins aconseguir el gust que volem.
Formem una boleta plana i ovalada i amb el cantell d’un ganivet li fem una marca. Hem de simular un gra de café. 

 

Vols saber més coses sobre la festivitat de Tots Sants?