Ja han eixit les bases del XIII Premi Carmesina de narrativa infantil. ANIMEU-SE! (estaré encantada d'aconsellar-vos i revisar-vos els treballs!). Tota la informació la teniu a l'enllaç:


http://www.mancomunitat-safor.org/index.php?option=com_content&view=article&id=106&Itemid=164

23 d’abril: Dia de Sant Jordi, del llibre i de la rosa


Per Sant Jordi, una rosa i un llibre. Aquesta tradició, que combina el fet religiós amb la rosa com a símbol de l’amor i el llibre com a símbol de la cultura, ha convertit el 23 d’abril en el dia més celebrat, compartit i participatiu realcionat amb la lectura.

 

I, com sovint ocorre amb les tradicions, moltes vegades se segueixen i es viuen sense saber-ne l’origen. Per això, vos oferim una aproximació als orígens d’aquesta tradició que cada any més gent comença a compartir.

 

 

Sant Jordi: història i llegenda.

 

 

Tot i la gran devoció que Sant Jordi va despertar a Europa durant l’Edat Mitjana, com afigura històrica se’n sap ben poca cosa. Militar romà, cristià, que va ser martiritzat cap al 303 per no abjurar de les seves creences. El nom Georgius vol dir “llaurador”, i potser per això la commemoració litúrgica es va fixar el 23 d’abril, en plena primavera; això també explicaria en part que les tradicions populars l’hagen convertit en protector de les collites.

 

En contrast amb el poc que se’n sap de la història, la llegenda de Sant Jordi és àmplia i molt arrelada. Una tradició molt estesa a l’Edat Mitjana explicava que el martiri de Sant Jordi havia durat set anys, davant d’un tribunal format per set reis. Aquesta tradició, que li atribueix una gran tenacitat per no abjurar de la fe durant set anys de tortura, justifica que el jove cavaller fos invocat com a patró pels cavallers i per l’Imperi bizantí.

 

En aquell temps, la seua ajuda era demanada per combatre els infidels i el van escollir com a patró Geòrgia, Sèrbia, Anglaterra, Grècia i la Corona d’Aragó. També van aparéixer llegendes i tradicions sobre el seu ajut als exèrcits cristians.

 

La llegenda més popular, escrita per Jaume de Voràgine a la “Llegenda Àurea”, és la que explica la victòria de Sant Jordi sobre el drac. En un país no determinat, anomenat Silene, un drac tenia atemorits els habitants i, per calmar-lo, li donaven periòdicament un be i una donzella escollida per sorteig. Un dia, però, li va tocar a la filla del rei; Sant Jordi la va alliberar, va véncer el drac i la donzella, el rei i tot el poble es van convertir a la fe de Crist. Des del segle XIII, la imatge de Sant Jordi sobre un cavall blanc, deslliurant la donzella i vencent el drac, és la més difosa de totes.

 

Sant Jordi a l’antiga Corona d’Aragó

 

 

Els reis de la Corona d’Aragó van mostrar la seua devoció a Sant Jordi: Jaume I explica en la seua Crònica que van veure el sant ajudant les tropes cristianes en la conquesta de la ciutat de Mallorca; Pere el Ceremoniós va instituir un orde de cavalleria sota la seva advocació;Alfons el Magnànim li va dedicar capelles als seus regnes de Sardenya i Nàpols,…

 

Aquests reis van impulsar la celebració de la festa de Sant Jordi a tots els seus dominis. A València, el 1343 ja era una festa popular; el 1407, Mallorca la celebrava públicament. La Generalitat de Catalunya va proposar, a les Corts reunides a Montsó el 1436, la celebració oficial i obligatòria de Sant Jordi, …

 

Sant Jordi: Dia del llibre i de la rosa.

 

És molt difícil posar una data concreta que marque l’inici de la tradició popular de regalar roses el dia de sant Jordi. Ha de ser molt antiga, ja que és té constància de la celebració de la Fira de roses per Sant Jordi des del segle XV. Aquesta mateixa antiguitat tempta a buscar una relació entre una tradició popular i el simbolisme de l’amor cortés que representa la rosa. Però, més enllà de les possibles teories que puguen justificar una tradició, el més important és que s’ha mantingut viva en molts indrets de l’antiga Corona d’Aragó.

 

 

L’any 1926 Espanya va instaurar el 23 d’abril com Dia del Llibre ja que aquesta data coincideix amb la mort de Cervantes, imitant Anglaterra que ja ho celebrava el mateix dia perquè també coincideix amb la mort de Shakespeare.

 

Així doncs, el 23 d’abril és el dia de Sant Jordi, de la rosa i del llibre: el dia del sant Patró, de l’amor i de la cultura. És, en definitiva, un dia de civisme, de cultura i de respecte per totes les cultures del món.

 

23 d’abril: Dia mundial del llibre i dels drets d’autor

 

La Conferència general de la UNESCO, reunida a París, considerant que el llibre ha estat històricament l’instrument més potent de difusió dels coneixements, que tota iniciativa per promoure la difusió del llibre és un factor d’enriquiment cultural, que una de les formes més eficaces de promoció del llibre és organitzar cada any un “dia del llibre”, i constatant que aquesta fórmula encara no havia estat presa a nivel internacional, el 15 de novembre de 1995 va proclamar “Dia mundial del llibre i dels  drets d’autor” el 23 d’abril.