2.4. La prosa historiogràfica: les Quatre Grans Cròniques (teoria pàg. 231-pràctica pàg.78 i 79)

EXERCICI 1

Fixa't atentament en la cronologia dels diferents regnats que apareixen a les Quatre Grans Cròniques i contesta:

 

a) En quina crònica trobem narrats els fets històrics més antics? I els més recents?

 

b) Hi ha algun període que aparega narrat en més d'una crònica? Quin? Per què?

EXERCICI 2

Llig el pròleg del Llibre dels fets i digues quina, segons les seues pròpies paraules, la finalitat d'aquest llibre.

Per saber-ne més...

Si has trobat interessant la vida del nostre rei conqueridor, trobaràs apassionant la trilogia d'Albert Salvadó que ens narra la seua vida, amors, conquestes, intrigues... No podràs deixar de llegir-les!

Primera part de la trilogia de “Jaume I El Conqueridor”.
Ser fill de rei no és sinònim de nàixer predestinat, i LA HISTÒRIA DE JAUME I, dit EL CONQUERIDOR, n'és la prova més evident. A la tendra edat de tres anys ja era un presoner, però un home amb una voluntat de ferro és capaç de canviar el futur i esdevenir el rei més gran del seu temps. Pocs regnats han estat tan llargs com el seu. Més de seixanta anys assegut al tron! Tanmateix, per arribar-hi cal lluitar. I no només al camp de batalla. Jaume va haver d'escalar els graons que menen fins al tron, i per fer-ho, abans va haver de rebre l´ensenyament que s´adquireix a l´Escola dels Sons i que només li podia concedir un cavaller proscrit.

Segona part de la trilogia.

Jaume ja és rei. Ha aconseguit pujar els graons que menen fins al tron, ha pacificat Aragó i Catalunya i s'ha assegut a la més alta cadira. Ara arriba el moment de contemplar l'horitzó i encetar les grans conquestes. Mallorca i València l'esperen, però ell, ben plantat, ros i amb ulls blaus, separat de la seva primera esposa Elionor de Castella, ha de trobar una nova reina que li concedisca nous fills. Qui en serà l'escollida? I qui l'escollirà? Aquí apareix, primer difuminada i després amb tota la força de la passió de les conquestes, la seua reina hongaresa.
Una de les històries d'amor més tendres i, alhora, més turbulentes, perquè el rei és massa gall per al galliner i no en té prou de desfogar-se al camp de batalla. Entre plaça i plaça, antre castell i castell, entre lluita i lluita amb uns nobles que persegueixen el seu propi profit, cauen les muralles que envolten els sarraïns i les dames. I enmig, s'alça la reina hongaresa. Sens dubte, és el moment més apassionat i més apassionant del Conqueridor

Tercera part de la trilogia.

El rei Jaume ja ha conquerit Mallorca i València, però a mesura que augmenta el seu prestigi, els enemics són cada cop més poderosos. El cardenal Guy Lerons, mà dreta del Papa, es demana com és possible que un home que du la vida dissoluta del rei Jaume puga ser beneït per Déu... No és possible que haja fet un pacte amb el diable? D’altra banda, els fills del rei creixen i reclamen allò que pensen que els pertoca, i Jaume I ha de lluitar contra totes les enveges i els tripijocs dels nobles que persegueixen el propi profit. Mentrestant, els sarraïns es revolten a Múrcia; Muhàmmad, rei de Granada, conspira i aconsegueix fer realitat l’enfrontament dels regnes de Castella i Lleó amb Aragó i Catalunya, i, enmig de tot aquest enrenou, Lluís de França també pren decisions. Pel camí, el rei Jaume perd fills, éssers estimats i grans amics, i ha de lluitar en tots els fronts, perquè les dones tampoc no li concedeixen mai cap treva. Però ell és rei de diversos regnes i comença a fer passos per asseure’s a la cadira imperial oferta pel Papa. Aconseguir-ho no és gens fàcil i, a més, a Jaume li manca un coneixement clau des de la seva infantesa i joventut... L’obtindrà? Què hi té a veure el punyal del sarraí? Parleu o mateu-me és la tercera i última part de la triologia dedicada a Jaume I el Conqueridor, el protagonista de la gran aventura del segle XIII.